De geschiedenis van de hamburger
Heeft u zich ooit afgevraagd waar hamburgers vandaan komen? Er gaan veel verschillende theorieën rond: Rusland, Amerika en Duitsland worden allemaal genoemd als land van herkomst. De hamburger komt niet uit één van deze landen: hij komt oorspronkelijk uit het Mongoolse rijk! Natuurlijk was dat een vroege voorganger van de hamburger zoals we hem nu kennen, hij heeft een hele reis achter de rug sinds de 13e eeuw.
In de tijd van het Mongoolse rijk, in de 13e eeuw, hadden de hongerige Mongoolse strijders geen tijd om uitgebreid te eten. Omdat de strijders veelal te paard ten strijde trokken, losten ze dit op door een rauw stuk vlees onder hun zadel te leggen tijdens het rijden. Na enige tijd in het zadel ontstond zo een mals, plat stuk vlees. Natuurlijk was dit de allereerste versie van de hamburger zoals wij hem kennen en nog lang niet zo lekker als hij nu is, maar toen de Mongoolse strijders in Rusland aankwamen kwam er al verandering in de samenstelling. De Russen voegden ui en ei toe voor de smaak, wat het een betere en ook gezondere avondmaaltijd maakte.
En zo werd het stokje overgegeven… De Mongoolse strijders namen de hamburger mee naar Rusland en de Russen namen hem op hun beurt weer mee naar Duitsland. De hamburger werd toen gegeten als een soort steak-tartaar, waar de Duitsers helemaal gek op waren. De handel tussen de Duitsers en de Russen zorgde voor de verdere verspreiding van de hamburger, tot deze in de stad Hamburg zijn nieuwe naam kreeg: de Hamburg Steak. Een groot voordeel van deze hamburger soort was dat hij langer houdbaar was dan de meeste andere gerechten in die tijd, waardoor de Duitse zeelieden hem maar al te graag meenamen op lange reizen.
Over de oceanen naar Amerika… Na lange tochten met veel tegenslagen slaagden de Duitsers er uiteindelijk toch in om Amerika te bereiken. De hamburger had de ruwe zeeën overleefd, maar had nog steeds niet de vorm van de hamburger zoals we hem kennen. Deze hamburgers waren licht-gerookt en waren vermengd met broodkruimels en ui; een beetje zoals de moderne frikandel. Ergens vanaf 1885 is de hamburger van nu ontstaan, tussen een broodje. Er zijn twee verhalen die hierover rondgaan: een klant die trek had in een Hamburg steak had zoveel haast, dat de kok het vlees tussen twee boterhammen deed om het de klant gemakkelijker te maken, of dat mensen het zo vervelend stonden om in de rij te moeten wachten op hun eten dat het vlees platter gemaakt werd, zodat ze het als een sandwich meegenomen kon worden.
Tegenwoordig zijn er oneindig veel combinaties en smaken mogelijk in een hamburger. Denk bijvoorbeeld eens aan een burger waar alleen zout en peper in verwerkt zit, of een burger waar ook andere ingrediënten als ei, koriander of nootmuskaat aan toegevoegd zijn. Het draait allemaal om uw voorkeur: kies uw favoriete smaken en laat het ons weten, dan zorgen wij ervoor dat de perfecte burger op maat gemaakt wordt. Kijk ook eens bij onze verschillende categorieën Rund, Kalf, Lam en Kip voor meer informatie over de desbetreffende hamburgers.